Boala parodontala - o boală infecțioasă, cauzată de bacterii, care in fazele inițiale nu implică durere!
Denumită și “boala dinților sănătoși”, boala parodontala are o istorie atât de lungă, cât a omului însuși. Ea se caracterizează prin afectarea structurilor de susținere ale dinților și anume, parodontiul care este un organ cu rol de a atașa solid dintele la oasele maxilare. Factorul etiologic primar al bolii parodontale este placa dentară.
Placa dentară este caracterizată printr-un depozit moale, alb-gălbui, detectabil clinic când atinge o anumită grosime. În lipsa îndepărtării acesteia (lipsa igienei dentare), aceasta se mineralizează, ducând la apariția tartrului dentar.
Principalele semne de afectare parodontala sunt apariția inflamației și a sângerării gingivale.
Un diagnostic corect și timpuriu, poate duce la ameliorarea afecțiunii, sau chiar a obținerii unei sănătăți gingivale, în funcție de stadiul bolii.
Tehnicile moderne de regenerare tisulare ghidată și bioreactivare, ajută azi pacienții să își păstreze unitățile dentare timp îndelungat fără complicații și durere.
În concluzie, vizitele recurente la medicul specialist parodontolog sunt imperios necesare. Efectuarea cu rigurozitate a igienei casnice, dar și a igienizării (detartraje regulate)și evaluării profesionale efectuată de către medic sunt primordiale în conservarea complexului parodontal care asigură stabilitatea dinților in cavitatea orală.